Son zamanlarda “çevik” sözcüğünün çoğu alana entegre oluşuna şahit oluyoruz. İş yaşantımızda yeni sayılabilecek bir terim olan çevikliği bu defa Kariyer Çevikliği olarak ele alıp biraz üzerine konuşmak faydalı olacaktır.
Kariyer çevikliği; hızla değişen iş dünyasına, yapay zekanın getirilerine, değişen yaşam koşullarına mesleki anlamda uyum sağlama yeteneği olarak basitçe tanımlanabilir. Bu çeviklik yeni teknolojilere, dönüşen iş modellerine veya pazar koşullarına hızla adapte olabilme kapasitesini ifade eder. Kısacası kariyer çevikliği; esneklik, öğrenme isteği ve değişime ayak uydurma becerisini yani hızlı adaptasyonu içerir.
Günümüzde kariyer çevikliğinde olanlar, mesleki yaşantılarında birçok avantaja sahip olarak yolculuklarını daha da ileriye taşımaktadır. Söz konusu avantajların en başında rekabet avantajından bahsetmek mümkün. Rekabet avantajının içeriğinde de, yapay zekanın hızlı yükselişi ve yeni teknolojilere uyuma ek olarak, meslek hayatına yeni dahil olan nesillerle arada uçurum yaratmamak adına, kendinizi güncel tutmanızdan bahsedilebilir. Örneğin, bir teknoloji şirketinde çalışıyorsanız, sektörün hızla değişen dinamiklerine ayak uydurmanız hem sizin için, hem de farklı nesillerdeki takım arkadaşlarınızla olan çalışma ortamınız için büyük avantaj olacaktır.

Kariyer çevikliğinin bir diğer olumlu getirisiyse, farklı sektörlerde ya da rollerde kendinizi geliştirme şansı yaratmasıdır. Örneğin, finans sektöründe çalışarak yıllardır edinmiş olduğunuz deneyimlerinizi, kendinizi geliştirdiğiniz pencere doğrultusunda, bir gün bir girişimcilik şirketinde kullanabilirsiniz. Gelişim sürecinizde bu değişiklik sizi hem mesleki anlamda tatmin eder, hem de “hayat boyu öğrenme” sürecinize katkı sağlar. Buradan da şu noktaya varabiliriz, kişisel kariyer çevikliğiniz sizin her anlamda gelişiminizi destekler. Sürekli öğrendiğiniz ve geliştiğiniz senaryoda, kendinizi daha tatmin ve motive bulmamanız için hiçbir sebep yoktur. Yeni bir program dili ya da yabancı dil öğrenmek, online kurslara katılmak, seminerleri ve panelleri takip etmek, mesleğinizde sorun çözmek için yeni bir tekniği deneyimlemek, global düzeyde konuşulan popüler konularda kendinizi donatmak vb. kariyerinizi ve kişisel gelişiminizi ileriye taşımanıza yardımcı olacaktır.
Kişisel ve kariyer anlamında gelişim demişken; her zaman konuşulan Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi’nin en üst düzeyinde yer alan kendini gerçekleştirme ihtiyacınızın karşılanması noktasına bu konuda da varmak mümkün. Sahip olduğunuz potansiyeli ve yetenekleri geliştirmeniz ve kişisel amaçlarınızı gerçekleştirmeniz adına, geliştirdiğiniz yeteneklerinizi ve yaratıcılığınızı kullanmanız, kariyerinizi daha çevik hale getirecektir. Aynı zamanda esnek düşünme, çözüm odaklı yaklaşım, yeniliklere açık olma, risk alabilme ve karşınıza çıkan fırsatları görüp değerlendirebilme de, kendinizi gerçekleştirme ihtiyacınızı karşılamanıza önemli bir katkı sağlayacaktır.
Kariyerinizi çevik tutmak aynı zamanda bilinmezlikle de adil bir mücadele vermenize olanak sağlayacaktır. Günümüzün iş dünyasında halihazırda olan stres etmenlerine, hızla değişen dünyaya adapte olabilme kaygısı eklendiği için, beklenmedik durumlarla başa çıkma ve stresi yönetme becerinizi de çevik tutmanız gerekmektedir. Kariyer çevikliği sürecinizdeki deneyimler sayesinde, ani değişikliklere karşı daha hazırlıklı olacak, yüksek stres içeren ortamlarda çözüm odaklı, esnek ve sakin kalacaksınız. Bu sayede de, her stres anında cebinizden çıkartacağınız bir “antistres ilacınız” olacaktır.
Hepimizin artık çok net bildiği bir şey var ki; değişim kaçınılmaz olandır. Önemli olan ve dikkat etmemiz gerekense, bu değişime hızla adapte olabilme yeteneği. Her zaman öğrenmeye, esnek olmaya, çevik durmaya ve değişime açık olmaya devam edilmeli. Unutmayın, kariyeriniz direnmesi gereken bir çağda ve ipler yalnızca sizin elinizde.