Mülakat Serüveninde LOVEBOMBING, GASLIGHTING, BENCHING, GHOSTING

İş arama süreci, hepimizin yaşadığı ya da yaşayabileceği, belki de en stresli dönemlerinden biri olabilir. Mülakatlar esnasında yaşanan duygusal iniş çıkışlar, ikili ilişkiler içinde yaşanan dalgalanmalara ve özellikle de son zamanlarda çok popüler hale gelmiş; lovebombing, gaslighting, benching ve ghosting kavramlarına benzetilebilir.

İş arama sürecinizde başvurmuş olduğunuz iş yerlerinden dönüş almanız çoğunlukla yetkinlikleriniz, becerileriniz vb. konularda, aranan pozisyona uygun bulunduğunuz anlamına gelmektedir ve bu sebeple de mülakata davet edilebilirsiniz. Mülakat sürecinden itibaren de stres, heyecan, merak dolu yolculuğunuz başlamış olur.

İş görüşmesi için gittiğiniz her iş yeri, birbirinden farklı bir mülakat kültürüne sahip olabilmektedir. Kimi organizasyonlar bu süreçleri çok resmi ve kurallı şekilde yürütebilirken, kimileri size daha samimi bir mülakat deneyimi sunabilir. Mülakat deneyiminiz, vitrinden beğendiğiniz bir kıyafeti mağazaya girip denediğiniz ve mağaza içinde geçirdiğiniz bütün deneyim süreci gibidir. Ancak burada önemli olan sizin mülakat deneyiminizin nasıl yol alacağı ve sonuçlanacağıdır. Çünkü unutmamak lazım ki; onlar sizleri değerlendirirken, aynı zamanda sizler de onları değerlendirmektesiniz.

Mülakat süreçlerinde yer yer karşılaşılan, adaya aşırı ilgi gösterme ve ona övgüler yağdırma hamleleri “Lovebombing” gibi düşünülebilir. Eğer gittiğiniz mülakatta sizi sürekli merkeze koyarak, size abartılı ilgi gösteriliyorsa, o noktada durup düşünmek gerekmektedir. Zira bu gerçek niyetlerin gizlenmeye çalışılması ya da eksikliklerinin örtbas edilmesi için kullanılıyor olabilir. Bu yüksek ve gerçekçi olmayan ilgi sonucunda hayal kırıklığına uğrama olasılığınız yüksektir, aman dikkat.

Görüşme süreçlerinde karşınıza çıkabilecek bir diğer tehlikeli hamleyse, görüştüğünüz kişinin size gerçek dışı bilgi vermesi, altı boş vaatlerde bulunması, gerçekleşmeyecek maaş skalalarından bahsetmesi veya sizin geçmiş deneyimlerinizi küçümsemesi olabilmektedir. Bu “Gaslighting” durumunda da mutlaka size söylenenleri iyice irdelemeniz ve gözlemlerinizi detaylıca yapmanız sizin için faydalı olacaktır. Özellikle halihazırda çalışmıyorsanız ve acil olarak bir işe girmeye ihtiyacınız varsa, algılarınız o an için çok güçlü çalışmayabilir. Ancak şunu unutmamak lazım ki, seçeceğiniz iş bir noktadan sonra sizin hayatınızın her alanına olumlu ya da olumsuz olarak yansıyabilmektedir. O sebeple de en hızlı değil, en doğru kararı vermeniz gerekmektedir.

Dikkat edilmesi gereken bir başka husus da, görüşmenizin üzerinden fazlaca süre geçmiş olmasına rağmen hala size herhangi bir dönüş yapılmamış olması ve siz bunu sorguladığınızda da “Benching” yaşadığınızı anlamadan “yakında sizi bilgilendireceğiz” yanıtı almanız olabilmektedir. O dönemde başka iş görüşmelerinizin olması çok olası ve haber alamadığınız ancak size çok iyi geçtiği söylenen bu görüşmenin de sonucunu merak etmeniz çok doğaldır. Fakat sizin kendi sürecinizi baltalayacak kadar uzun süren bir bekleme dönemi yaşadığınızda, bir kez daha detaylı şekilde süreci değerlendirmeniz sizin için önemli olacaktır. Görüşme sonrası yaşanan uzun bekleyişlerde bazı istisnalar tabii ki de olabilir ancak görüştüğünüz iş yerinin de birilerini almaya ihtiyaç duyduğunu ve zamanın onlar için de önemli olduğunu unutmamak lazım. Böyle bir durumda başka birine öncelik verilmiş ve siz de ne olur ne olmaz diye yedekte tutuluyor olabilirsiniz.

Hepimizin aşina olduğu yeni kavramlardan biri olan “Ghosting” de mülakat süreçlerinde karşılaşabileceğiniz bir durumdur. İşe alım sürecinizde her şeyin yolunda gittiğini düşünürken, karşı tarafın aniden iletişimi sizinle kesmesi olasıdır. Görüşmenizin olumlu ya da olumsuz olan sonucunu alamamak sizin de kararsız kalmanıza ve sonsuz bir bekleyişe neden olabilmektedir. Bu aşamada da kendi zamanınızın kıymetli olduğunu ve gerçekten sizinle ilgilenmek isteseler bunu yapacaklarını hatırlayıp, Sevimli Hayalet Casper’ınız ile vedalaşmalısınız.

İş arama sürecinizde lovebombing, gaslighting, benching ve ghosting gibi aşamalarla karşılaşmak, duygusal olarak yıpratıcı olabilmektedir. Ancak, bu deneyimler size önemli dersler de verir. Öncelikle, her zaman gerçekçi olmalısınız ve bir işin veya şirketin sadece ilk izlenimlerine kapılmamalısınız. Ayrıca, kendinize olan güveninizi kaybetmemeli ve her zaman yedekte başka seçenekler bulundurmalısınız. Her iş mülakatı birer deneyimdir ve sizi bir sonraki adımınıza daha güçlü hazırlar. Unutmayın, size gerçekten değer veren ve sizi anlayan bir iş yeri mutlaka var. O yüzden, pes etmeyin ve aramaya devam edin.